• Pietro Zardini
  • Cantina T.E.S.S.A.R.I.
  • Cantina Delsignore
  • Sandro de Bruno
  • Perusini
  • Contramalini
  • Demarie
  • Avanzi
  • Fongaro
  • Borgo Stajnbech
  • Damoli

Tips en wetenswaardigheden

 


 

AANDACHTSPUNTEN VOORDAT U WIJN GAAT DRINKEN

Iedere wijn is weer anders, zelfs als ze gemaakt zijn van dezelfde druif. Bij het (gaan) drinken van wijn, zijn er altijd tenminste 3 belangrijke voorwaarden: 

1. de temperatuur van de wijn; iedere wijn of wijnmaker zal zijn adviestemperatuur per wijn meegeven. Te koud of te warm betekent verlies aan geuren en vooral smaken. Deze adviezen zijn meestal terug te vinden op de website van de wijnmaker. Via Veneto heeft het zoveel mogelijk per wijn aangegeven op deze website.

2. het glas; iedere wijn, maar ook ieder glas is niet zomaar gemaakt. Een goed glas geeft ruimte aan de wijn om te ademen, terwijl het naar boven taps toelopen zorgt voor de concentratie van geuren richting uw neus. Om deze reden krijgt u in een restaurant per wijnsoort een ander glas. Sommige wijnen kunnen in een wat kleiner glas, andere wijnen dienen in een groter glas geschonken te worden. Voor thuis zou ik u 2 maten willen adviseren: voor witte wijnen het zgn "bourgogne-glas" en voor rode wijnen het grotere "Bordeaux-glas". 

(persoonlijk drink ik mooie, mousserende wijnen het liefst uit het normale (witte) wijnglas! De "flute" zorgt er alleen voor dat u de bubbeltjes steeds blijft zien, maar daar passen de meeste neuzen niet in om de mooie geuren waar te nemen... En zonder geur geen smaak ! De werkelijke "mousse" zal in een groter glas niet sneller verdwijnen. Vergeet de marketing-voorschriften en test u het eens)  

3. het "huwelijk"; waar gaat u de wijn bij drinken ? Of drinkt u het alleen als aperitief ? Het is de grootste discussie rond wijn en tegelijkertijd de mooiste en belangrijkste. Een wijn kan volledig "wegvallen" bij een gerecht of juist "dominant" zijn. Er zijn echter zeker wat richtlijnen die u op weg kunnen helpen. Vraag het uw wijnleverancier of zoek het op internet. De wijnmaker zal het ook vrijwel altijd aangeven per soort. Via Veneto zal het zo veel mogelijk aangeven per wijn, maar schroom niet het mij te vragen !

 

TEMPERATUUR ALGEMEEN

Het is mijn advies om witte en rose wijnen niet te koud te drinken. Hoe kouder de wijn, hoe minder smaken en aroma's vrij komen. Een normale koelkast is echt te koud. Het meest ideaal is een klimaatkast, met een temperatuur van 8 tot 12 graden. Of haal de wijn ruim op tijd uit uw koelkast. De meeste rode wijnen kunnen het best geserveerd worden op 16-18 graden. " Kamertemperatuur"  is dus meestal te warm voor rood !

 

WIJN BEWAREN

Als u een lekkere wijn hebt gevonden, of tegen een mooie prijs kunt inkopen, koop dan gerust wat extra. Het best kan wijn op een constante temperatuur van circa 10-14 graden bewaard worden. Juist grote schommelingen in temperatuur zijn niet goed voor de wijn. De woonkamer als opslagplaats is dus af te raden. Een niet verwarmde garage of kelder is dus altijd beter.

Sommige wijnen dienen jong gedronken te worden. Vandaar dat de wijnmaker dan meestal kiest voor kunststof kurken, of natuurkurken met een hoge dichtheid. Als de wijn nog kan en mag rijpen (en dus beter worden) op fles dan gebruikt men kurken die nog lucht door kunnen laten.

 

 

WIJN & KAAS

Ze lijken voor elkaar gemaakt, wijn en kaas. Maar omdat beide ontelbaar veel soorten en smaken kennen, kunnen ze elkaar versterken, of juist "kapot" maken. Daarom hieronder een aantal voorstellen, mede gebaseerd op het boek "Passie voor Kaas" van de nederlandse Betty Koster. Kijk ook eens op www.kaascursus.nl

Jonge (geiten-) kazen: fruitige en frisse witte wijnen zonder houtrijping. Bijvoorbeeld Sauvignon, Pinot Grigio of Soave.

Romige kazen, zoals Brie en Camembert: Krachtige, volle witte wijnen liefst met houtrijping. Bijvoorbeeld Chardonnay.

Half harde kazen zoals belegen kaas: Fruitig rood, zoals Valpolicella, Merlot en Refosco.

Harde en gerijpte kazen, zoals Parmeggiano en oude hollandse kazen: klassiek en krachtig rood, zoals Cabernet Sauvignon, Nebbiolo/Gattinara en Amarone.

Blauwschimmels en andere krachtige smaken: ga voor (mild) zoet ! Mooie witte Reciotto of Ramandolo, of rode Passito.

Maar over uw smaak valt niet te twisten ! U beslist.

 

 

HERKOMSTBENAMINGEN IN ITALIE

Italie kent een paar duizend verschillende druivensoorten, en gelukkig maar 4 herkomstbenamingen. Deze treft u altijd op het etiket.

1. Vino da Tavola (VDT). Dit is een zgn "tafelwijn". Weinig beperkingen voor de wijnmaker. Naar eigen inzicht kan men een (vaak) voordelige maar eenvoudige wijn maken. 

2. Indicazione Geografica Tipica (IGT). Een tussencatagorie. Mogen andere druiven gebruikt worden, vaak experimenteel. Zegt niets over de kwaliteit ! IGT-wijnen geven de wijnmaker de vrijheid een wijn te maken zoals ze zelf willen. De kwaliteit is vaak gelijk, of zelfs beter, dan DOC-wijnen.

3. Denominazione di Origine Controllata (DOC). De klassieke herkomstbenaming in Italie, vergelijkbaar met de "AOC" in Frankrijk. Regels hebben betrekking op begrenzing van de streek, toegestane druivensoorten, rendementen en technieken.

4. Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). De ere-divisie, zeg maar. Strenge regels, weinig rendement en beperkt gebied.

Overigens staat dit los van de termen "Classico" en "Riserva". "Classico" mag alleen gebruikt worden in het oorspronkelijke kern-gebeid van een wijn, terwijl "Riserva" staat voor een (vaak verplichte) langere rijpingsduur, met meestal ook iets meer alcohol tov de wijn zonder deze toevoeging.

 

 

BUBBELS

Italiaanse bubbels zijn te verdelen in 2 soorten: Frizzante en Spumante.

Frizzante heeft een lage druk (bar) en kan daarom een kroon- of normale wijnkurk hebben. Valt in Nederland onder een lager accijnstarief, en mede daarom goedkoper. Frizzante heeft geen natuurlijke, maar meestal toegevoegde (CO2) bubbel. 

Spumante daarentegen, heeft een veel hogere druk (5 bar). Daarom moet er een klassieke "Champagne" kurk op. Ook de fles is dikker en zwaarder. In Nederland valt Spumante onder de hogere "luxe-belasting". Alles bij elkaar maakt dat een Spumante duurder, maar (de prijs meewegend) evenaart zeker de Franse soorten, of ontstijgen deze zelfs. "Metodo Classico" op het etiket is dan ook de aanduiding voor een natuurlijke methode, gelijk aan die van Champagne.

De zoetheid wordt overal aangeduid in "grammen suiker gehalte per liter" met bijpassende term:

Pas dose (of Nature) 0-2

Extra Brut 3-5

Brut 6-12

Extra Dry 13-17

Dry 18-32

Demi Sec 33-50

Dolce >50

Contactgegevens

Via Veneto
t: 06 53 27 85 24
eric@viaveneto.nl

Via Veneto, vino italiano

 

Stalhouderij 20
3701 BX Zeist

06 53 27 85 24


eric@viaveneto.nl

 

Facebook Facebook


Btwnr. NL805067073B01
Kvknr. 30133067

 

Via Veneto links

 

> Wijntips van ViaVeneto

> Verhalen over onze wijnboeren

 

ONLINE BESTELLEN

 

> Rode wijn

> Witte wijn

> Mousserende wijn

 

 

Laat een bericht achter

 

 

Copyright 2021 - Via Veneto
Inloggen | Ziber Shoplin | Ziber - Responsive of Adaptive? | MaxDesignCompany - webdesign utrecht